Voorlichting

Hoe lastig het onderwerp seksueel misbruik ook is, er niet over praten is geen optie. Het Meldpunt helpt u graag bij het bespreekbaar maken van het onderwerp!

Voorlichtingsavond in de kerk

Veiligheid in de kerk is de verantwoordelijkheid van iedereen. Daarom is het goed om het onderwerp veiligheid regelmatig aan de orde te stellen. Bijvoorbeeld als onderwerp voor een gemeenteavond, een startavond voor catecheten en jeugdwerkers of als kerkenraad. We helpen u graag bij het invullen van het programma of komen een avond voor u verzorgen. Informeert u naar de mogelijkheden en de voorwaarden!

In gesprek over seksualiteit…

of andere onderwerpen. Wij maken ook graag gebruik van de kennis van andere professionals op het gebied van seksualiteit en het gesprek hierover. Wij verwijzen u bijvoorbeeld naar:

www.salouz.nl, trainer Maria Vermeulen.

Literatuur

Het begeleiden van mensen die te maken hebben (gehad) met seksueel misbruik vraagt nogal wat vaardigheden van pastors, vertrouwenspersonen en kerkenraden. Het is ingewikkelde problematiek waarvoor een zekere kennis van zaken nodig is. De volgende literatuur kan je daarbij helpen:

Geschonden lichaam, R. Ganzevoort en A. Veerman
Alleen bij antiquariaat of tweedehands verkrijgbaar of gratis te downloaden op:
http://www.ruardganzevoort.nl/pdf/2000_Geschonden_lichaam.pdf

Ontredderd, A. Veerman
ISBN 90 2391997 1
Boekencentrum Zoetermeer

Verraden vertrouwen,  J. C. Borst
ISBN 9085294803,
Uitgeverij Meinema Zoetermeer

Breek de stilte
Onderzoeksrapport van Henrieke Groenwold. Onderzoek naar factoren die het spreken door slachtoffers belemmeren. Dit rapport is hier te downloaden.

Tot ik weer vliegen kan… S. Zomer
Als pdf bestand aan te vragen op: http://www.sigridzomer.webs.com/