Toerustingsdag 2017

Aandacht voor het slachtoffer

Datum: zaterdag 4 november van 10:00 – 16:00
Locatie: De Lichtboog Kruisboog 22 3994 AE  Houten

Je bent als vertrouwenspersoon het eerste aanspreekpunt. Als een slachtoffer contact met jou zoekt is jouw taak vooral luisteren, begeleiden en eventueel doorverwijzen.  Wat heeft het slachtoffer nodig? Op welke manier kan het slachtoffer zoveel mogelijk recht gedaan worden? Welke vorm van hulpverlening is nodig? En het slachtoffer zelf: hoe kijkt die terug op het misbruik uit haar verleden? Schuld en schuldgevoelens kunnen een rol spelen. Hoe ga je om met vergeving en verzoening?

Het programma heeft een centraal deel en vier workshops. Er zijn drie rondes, je kunt dus aan drie workshops deelnemen.

Workshops

Workshop 1       In gesprek met het slachtoffer                Acteurgroep Eduscenes

In de workshop staat de begeleiding van het slachtoffer van seksueel misbruik centraal. Deze wordt uitgevoerd door acteurs in de rol van een intern vertrouwenspersoon en een pastoraal werker.

Workshop 2       Hulpverlening aan het slachtoffer         Corrie Blijdorp

Aandacht voor het slachtoffer, we willen allemaal graag helpen, er voor het slachtoffer zijn. Er is een groot onrecht gekomen in het leven van een slachtoffer en dat proces willen we zo goed mogelijk begeleiden. Hoe doen we dat dan?

Workshop 3       Seksueel misbruik: geen eindstation   Ervaringsverhaal

In mijn jeugd ben ik seksueel misbruikt. Tijdens mijn workshop neem ik je mee in de reis die ik heb gemaakt om de pijn die aangedaan is een plek te geven en verkeerde inzichten en beelden te mogen vervangen voor genezende.

Workshop 4       Pastoraat: vergeving en verzoening      Nico van der Voet

Mijn uitgangspunt is dat vergeven nooit een automatisme mag zijn en ook nooit een wettische eis. Vergevingsgezindheid past alle gelovigen. Of dat daadwerkelijke vergeving kan worden, hangt vooral de houding van de dader af.

Hier vind je meer informatie over de workshops en de achtergrond van de workshopleiders.

Kosten
Kosten: € 30,= p.p., inclusief de lunch. Dit bedrag s.v.p. tegelijk met de aanmelding overmaken op bankrekening NL92RABO0309382130, t.n.v. Stichting Meldpunt Seksueel Misbruik te Veenendaal.

Aanmelden

Je kunt je alvast aanmelden voor de toerustingsdag.

IVPAnders

CGKNGKGKvSamenwerkingskerkHHKvGKNAnders

JaNee